Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, swoistych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak właściwie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film
Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie
categories: kulinaria